Reiser på langtur neste år og lurer litt på type lettbåt man bør ta med. Har i dag en 9 fots gummibåt med 6hk. Denne ligger i en kasse på dekk når vi seiler mens motoren henger på pushpitten. Dette funger veldig greit i Norge når man kan ta båten på land der den kan blåses opp. Men ser på det som et lite problem når denne skal blåses opp på dekk. Er det noen som har erfaring og tips til dette?
Har lurt litt på montering av daviter. Er dette greit å seile med når det blåser litt.
Noe som har noen tips? Hilsen Espen.

Visninger: 1471

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Davit kan du bare glemme. Den vil forsvinne i første bølge. Gummibåten blåser du opp på dekk og stuer også gjerne på dekk eller aller best under dekk dersom plass. Motoren henger fint på pushpiten. Forventer du ordentlig drittvær kan kanskje også den stues under dekk. Et tips når du ligger i havn er å heise jolle og motor opp langs båtsiden i et av fallene, da blir den mye vanskeligere å stjele.
Avgjørende for valg av type lettbåt vil være bl.a. hvor stor båt du seiler, hvor stort mannskap du vil ha og hvilke farvann du for det meste vil seile i. På langtur utenom Norden kommer du til å ligge i anker uten kontakt med land. Min erfaring er at noen av de mest solgte gummibåtene i Norge ikke duger særlig lenge i Karibia.
Om jeg skulle vaere etterpaasnar og gjore ting om igjen ville jeg tatt med en pioneer jolle i stedet for en oppblaasbar baat.
Det er jo selvsagt ikke alltid plass til en slik baat paa en seilbaat men om der var saa ville det hvert mitt tips.
Vi hadde en pioner på deler av seilasen med Sorgenfri og det kan absolutt anbefales! Tåler alt og ligger støtt på dekk.
Har seilt ca9000nm med jolla på dekk, både med og uten luft (over atlantern) og motoren på pushpiten helt uten problemer. På korte turer har vi til og med slept den med langt og kraftig tau. Å blåse den opp på dekk har vel med plass å gjøre antar jeg, men for oss har ikke det bydd på problemer. Alternativet er jo daviter som mange sverger til. Her er jeg ikke enig med Peder O. Forsvinner daviten i første bølge er den ikke høy nok.. Altså monter daviten rett og ikke rett over vannflaten selvfølgelig. Har selv hatt storm og maaange meter bølger uten at daviten var problemet for å si det sånn. Men den var montert høyt nok. Hva angår jolle type er gummibåt førstevalget for oss. Lett å håndtere. Det Nils er inne på her er nok rett, med at "norske" gummibåter går opp i liminga.. Har god erfaring med både Caribe, Arimar og faktisk Plastimo.
Jeg sleper gjerne jolla opp i en god kuling uten problemer. Min erfaring er bruk av kort fangline fra hver side foran på jolla til hver side på hekken. Da skal det mye til for den kastes rundt. Men selvfølgelig,over stor havstrekk må den på dekk, med eller uten luft, eller stues. Her i Middelhavet er daviter ikke særlig pupulære når en skal bakke inn til kai.

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2023   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår