Heisann sveisann folkens!

Min samboer og jeg har lagt inn et depositum på en seilbåt (Colvic UFO 31) i nærheten av Sandnessjøen. Vi har funnet ut at vi setter den på land til over vinteren og seiler den ned i mars/april? Vi kommer til å seile kontinuerlig på skift, så det jeg lurer på er hvor lang tid vi bør beregne, og vanskelighetsgrad?

Setter pris på alle innspill :)

Mvh Andreas

Visninger: 2301

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hei,

har seilt den strekningen en håndfull ganger, og det første jeg vil si er at det kan lønne seg å bruke litt tid for det er et fantastisk område dere skal gjennom. Har skrevet Havneguiden 4 Bergen-Kirkenes som gir innblikk i mange av perlene. Se http://www.mamut.net/lmforlaget/.

Hvis dere skal dra på med døgnkontinuerlig seiling så regn med 7-10 døgn. Det er 700 nautiske i rett linje. Da har jeg tatt høyde for litt venting på fornuftig vær for å komme rundt utsatte steder. Ideelt sett bør dere vente enda noen måneder for å ha en større sjanse for bedre vær. Men mars og april er fantastiske måneder å seile langs norskekysten på. Skal selv seile på til og på Vestlandet i det tidsrommet. God tur.


Jon

Hei Jon.

Tusen takk for svar. Jeg glemte forøvrig å si at vi skal seile til Tønsberg. Vi endte opp med å kjøpe båten, og har litt nerver når vi tenker på at vi skal seile så langt uten noen nevneverdig erfaring. Vi har snakket litt om tidsbruk, og kommer til å gå for døgnkontinuerlig seiling, med noen stop ved eventuelt ekstremvær. Tror du det er en for stor utfordring for oss å seile i april? Og er vanskelighetsgraden veldig høy?

Andreas

Hei,

Døgnkontinuerlig seilas S-over norskekysten, i mars/april, uten særlig erfaring..... ?

Hvis dette virkelig er alvorlig ment, ville jeg sørget for å få med meg to som virkelig kan seile, slik at disse kan bistå deg og samboeren på hver deres vakt. Går ikke det, ville jeg glemt alt som het døgnkontiunerlig og fort og dårlig tid og i stedet tatt ting helt piano, alt etter hva jeg/vi evt. mestret etter hvert. Hallo! Vi snakker norskekysten her!


På våren/forsommeren er vinden gjerne gunstig for seilaser fra N til S på kysten, ved at N-lige vinder er fremherskende. I dårlig vær, kommer elendigheten helst fra mellom NW og SW. April kan slik sett by på hva som helst.

Selv har jeg planer om å seile motsatt vei fra ca. midten av juni, og skal gå distansen Oslo-Kristiansund mer og mindre kontinuerlig. Da skal vi være fire fullbefarne ombord. To på, to av. Alt annet er uaktuelt.

Siden du ba om innspill, mener jeg.....

Mvh

JanE

 

 

 

 

 

 

 

 

Tusen takk for informativt innspill! Ja kaskje det lønner seg å vente litt ut i mai/juni, og ha med seg noen med SEILEerfaring? Har mer en nok erfaring med å være på sjøen i ruskevær.. Er yrkesdykker, og der stopper stort sett ikke været oss! Men En som behersker en liten båt/seilbåt må skaffes..  Min beste venns far, seilte distansen Horten-Lofoten-Horten alene i sommer, men han har langt mer erfaring også (Havnefogden i Horten).

-Hvor lang tid ville du beregnet med 3 mann, og seiling med innlagte sovepauser?

-Når ville du satt seil da? Mtp vindforhold og sjø?

Mvh

Andreas

Sandnessjøen-Tønsberg er 7-800 nautiske langs leia. Strekk hvor du må krysse mot vinden, forlenger distansen, så regn med å måtte seile rundt 900-1000 nmil. Seilbåter går ca. 100 nmil i døgnet, hvis det seiles kontinuerlig, i gunstige forhold 20-30 nmil mer. Jeg ville beregnet og gitt meg selv rom for å bruke rundt 10-12 døgn.

Å seile denne distansen i mars/april er fullt mulig, men det krever sitt. Første bud er å holde seg tørr og varm og noenlunde opplagt. Nedkjøling og utmattelse er ingen god kombinasjon. Utsetter du til mai/juni, får du - forhåpentlig- litt mer hjelp av sola og mindre sjanser for seilas i snøvær. Med fint vær og mer varme i lufta, kommer også medvinden og turen går raskere.  

Men - alt opp til deg/dere...

Mvh

JanE

 

Hei

Var mannskap på sy sunrise fra mars 17. 2011. Vi startet seilasen fra Kvenangen i Nord Troms og jeg mønstret av i Bergen 3 uker senere. Det var full vinter og til tider f.... så kaldt. Etter ankomst Tromsø investerte jeg i fottøy som fjellfolk bruker ved isfiske o.l. Disse holdt bena varm, og flere av mannskapet brukte dem på vakt. På fingre er det ullvotter som gjelder. Disse er varm selv om de er våte.

Norge har en vakker kyst, også vinterstid. Men vi hadde noe dårlig vær, blandt annet to stormer. Hadde derfor noen dager med landligge i påvente av bedre vær.

Jeg hadde lite seilerfaring før denne turen, men skipperen og det øvrige mannskap hadde vært i en vinterdag før. Jeg opplevde turen som lærerik og jeg lærte masse seiling. Ville ikke startet på denne årstiden uten seilerfaring. Vi opplevde vinter og kald værtype med lavtrykkene i kø helt til vi ankom Bergen. 

Vet ikke om jeg har erfaring nok til å kunne gi råd, men jeg tror dere må ha god tid til rådighet. Vi brukte 3 uker til Bergen, vi seilte så kontinuerlig som mulig når været tillot det. Utenfor Stadt revnet feste til fokka i en god kuling. 

Ønsker dere en flott kystseilas. Det er et fantastisk møte med natur og en flott kyst. Min neste tur blir sommerstid.

Trond Einar

 

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2024   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår