Heisann båtfolk!

Jeg er ikke en båtperson, men jeg vil veldig gjerne bli det. Og da trenger jeg litt hjelp :)

Akkurat nå er jeg i planleggingsfasen av et eventyr. Idéen er å kjøpe en båt, for så å kjøre den gjennom innlandet i Europa. Når, fra hvor, til hvor og hvordan er ikke bestemt enda, jeg sliter nemlig med å få oversikt over muligheter og lovlige rammer/hindre man kan snuble borti rundt om på kontinentet. Så da kjører vi bare på:

Hvilke sertifikater trengs for å føre hvilke båttyper? 

Vil det være veldig problematisk å f.eks kjøpe en båt i Romania, og selge den i Frankrike, Nederland eller Belgia? 

Omtrent hvor fort går det i kanaler og andre innlands vannveier? (Alternativt hvor langt har folk erfaring med at man kan komme på en dag?)

Omtrent hvor mye diesel sluker f.eks en motor med 55 hester? (trenger å regne litt på hva dette vil koste)

Håper noen kan svare på noe! Da blir jeg veldig glad :)

Ellers vil jeg være takknemlig for andre tanker rundt en slik tur.

Visninger: 711

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Jeg har gått med planer om noe lignende, og har forsøkt lese meg opp på feltet. Dessverre har alvorlig, kronisk sykdom nå satt en stopper for det meste. Jeg vil imidlertid gjerne dele av kunnskapene, med håp om at de kan bli til nytte for andre.

Til dine spørsmål:

Til gjennomfart av Europa via elvene Rhone, Loire, Saonne og Maas (dvs. Frankrike->Belgia->Nederland, slik du antyder), trenger du et kanalsertifikat. Til dette er det knyttet et kurs. Kontakt Moss Seilforening, de har kjørt et slikt og kan hjelpe deg videre. Er fartøyet over 50 fot, trenger du i tillegg Fritidsskippersertifikat DL5, utvidet med astronavigasjon. Største dypgående på kanalene er for øvrig 1,7m

De landene du lister opp, er alle EU-medlemmer. Fri flyt av kapital, varer og tjenester osv... Men, du vil som norsk statsborger få en utfordring mht registrering av eierskap, momsregler, forsikring mv. Spørs hva du vil du og båten skal fremstå som - rumensk eller norsk? Det første impliserer at du må ha adresse i Romania, at båten er registrert og forsikret der og fører rumensk flagg. Det andre at du registrerer båten i Norge og følgelig kan føre norsk flagg, mot 25% av kjøpesummen i toll. Lystbåter kan formelt ikke registreres i NIS.

Folk som har gått Skandinavia-Middelhavet med båt, motsatt vei av ruta over, har gjerne brukt 6-8 uker. Dagsetapper avhenger av antall sluser, åpningstider og mengden lektertrafikk. Den har forrang.

Dieselforbruk vil avhenge av vannføring og strøm, høyt når du går mot, lavt når du går med. I snitt ville jeg regne....si 5-6 l/t?

Håper dette brakte deg litt videre. Bidrar gjerne med mer, hvis interesse for det.

Mvh

Jan Eriksen

Trist å høre at du er syk. Og dette var kjempenyttig, tusen takk! 

Jeg var redd for at jeg aldri kom til å få oversikt over dette her, men med dette føler jeg at jeg har en god fot innenfor.  Jeg kommer til å poste her igjen når det dukker opp nye spørsmål. 

Ruben

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2025   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår