Hei jeg er på jakt etter synspunkter på om jeg skal velge en sloop eller ketch rigget båt.

Jeg tenker å bruke pensjonist tiden i Filipinnene og til Australia og derom kring.

MVH
Geir

Visninger: 851

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Det er viktigere å finne en båt du generelt liker, men man kan jo si noe....
På full kryss er en sloop mer effektiv enn en ketch. Går altså litt høyere og fortere om seilarealet er likt. På slør er det motsatt. På langtur seiler man ikke veldig mye full kryss. På en ketch deles arealet på ett seil til, så hvert seil er lettere å håndtere. Til hardvær er det flere muligheter. En mast til, betyr mer å reparere.

Min konklusjon er: Ketch er en bedre riggtype til langtur, men ikke legg for stor vekt på den meningen.

Godt spørsmål, med muligheter for mange svar, alt etter størrelse på båt og budsjett, hva man selv liker osv.

Enig med Stein om at ketch generelt nok har flest fordeler på langtur. Men: Under ca. 30 fot, fins det ikke mange å velge mellom og her er riggen uansett så beskjeden at den er letthåndterlig også på en mast (slupp). Svenske Albin Viggen (27') har nærmest fått kultstatus blant lavbudsjett langseilere, fins stadig mange i brukbar stand.

Fra 31' og opp er det imidlertid bra med ketch'er, mange med opprinnelse på 70-tallet: Britiske Westerly (div. lengder/størrelser) og Salar Buccaneer (40'), hollandske Banjer (37') og Trintella IIIA og IV (hhv. 35 og 39'), opp til taiwanske Formosa (div. lengder) - da snakker vi VIRKELIG båt!

Eller, det går også an å løse det med en norsk variant, med røtter i de beste norske båtbyggertradisjoner: Viksund Goldfish 31', - original, ujålete, solid, en båt som tåler hva det skal være.

Lykke til!

Mvh

JanE

Takker for svar fra Stein og Jan.

Jeg har en 32 Oksø i dag i Norge men synes at den blir noe liten da båten også skal brukes som bobåt i Asia. Jeg har bare erfaring fra slupp men vet fra fiskebåter at et messan/støtte seil er bra i mye vind. Båten som jeg vil ha blir fra 40 fot og opp over. Jeg lurer på å kjøpe i USA der det er billig for tiden. Har lyst på stålbåt og har en 48 fot i kikkerten den er gammel men hvis den består survey så blir det kanskje den. Ellers er det en stålbåt i Fransk Polynesia 45 fot men det er en slupp. Ellers ser det ut som det er mest ketcher i størrelsen jeg ser etter på markedet nå.

Er det noen synspunkter på ferro cement båter?

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2024   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår