Hei!

 

Er det noen som har tips og oppskrifter til mat for langseiling? Det er jo en del begrensninger for hva en kan ha med på tur - derfor kreves det vel en del kreativitet for å lage velsmakende og spennende mat uke etter uke. Tenkte å utarbeide en side hvor jeg kan legge ut handleliste for basisingredienser og oppskrifter bygget på disse.

 

Blir veldig glad for tilbakemelding! :)

 

Mvh Lauraine

Visninger: 848

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hei Lauraine !

Tipser deg om boka til Annie Hill "Voyaging on a small income" hvis du ikke alt kjenner til den. Den har bl a mye info om lagring av matvarer. I en langturbunkring bør det hvertfall være godt med løk, hvitløk, chilli og krydder. Sølvløk på glass gjør også susen om lageret av fersk løk skulle minke fort.  Løk og krydder rocker opp enhver døll hermetikk og gjør så godt :-) Ved siden av hermetikk og tørket kjøtt er klippfisk er også ypperlig å ta med seg, selv om den trenger et døgns vanning før bruk. Man kan også lage sitt eget knekkebrød både før utreise og under tur, men anbefaler å bake opp et lager av disse før utreise alt ettersom hvor stor kjøkkenkomfort deter ombord. Hvis du ikke har oppskrift på dette så kan jeg gjerne bidra med den jeg har.  Currypasta og boxer med kokosmelk er også kjekt å bruke. Hermetisk ananas er ypperlig å ha så blir det litt thai over bølgene;-D e t er godt ! Og start gjerne med å tørrsteke sterk chilli og usaltede peanøtter på tørr panne. Dette kan også oppbevares på glass og er supert å drysse over maten. Obs styrke. Men chilli er veldig sunt for både mage og sirkulasjonen.  Vet ikke om du er kjent med det, men mat virker jo litt forskjellig fra person til person, og jeg har erfart at blodtype faktisk er avgjørende for hva den enkelte liker/tåler, nevner det bare kort her (Titt litt i bok blodtypedietten om du er nyskjerrig).   Vil også nevne kort at det er smart å ta med seg eterisk olje av meiram og eukalyptus i reiseapoteket. Hvis man skulle begynne å brygge på forkjølelse så masser 2-3 dråper meiram i en baseolje over brystparti og hals og under nese; dette kan forhindre full nedsylting;-)    Og glem ikke havregryn! Store Havregryn med mandler rosiner og eller annen tørket frukt eller bær f eks Gojibær med rismelk er ypperlig daystarter! Eller kan nytes anytime ;-D e t er nammenamm :-) og energi !      Mvh Anita

 

 

oj - takk for mye spennende info! veldig opplysende :) har du rene oppskrifter så er jeg fan av det også :) tusen takk!

Her er en tunfisksalat -som alle som mener de ikke liker tunfisk på box også liker ;-)

Tunfisksalat

1 box tunfisk i ojle

1 halv eller hel løk kuttes fint

noen eller flere ts kapers, alt etter smak og behag

1-2 epler i små biter

1-2 stilker selleri i biter ( selleri har ikke lang levetid til sjøs, men her kan man bruke litt sellerisalt om stilkene ikke er å oppdrive eller er visnet og råtnet hen:-I

1 pk majones

Rør alt ihop og den er best dagen derpå -etter at den er laget mener jeg:-) Ypperlig som pålegg på brød eller knekkebrød.  Det er bare å eksperimentere med litt krydder om man vil variere.  Litt karry går fint, og ..og..nå ble dte borte for meg, men ja ! hardkokte egg er også godt attåt -om man haver;-)

 

 Supergodt knekkebrød

2 dl havregryn

2 dl linfrø

2 dl sesamfrø

2 dl grov rug

1 dl kruskakli

2 dl havrekli

1 dl gresskarfrø eller solsikkefrø

2 ts salt

7 dl vann

Bland alt og la det svelle i 4 minutter. Dette holder til 4 store bakeplater i vanlig oven. Røra smøres tynt utover platene på bakepapir og rutes opp. Husk å slippe ut damp jevnlig fra ovnen. I vanlig ovn bruker jeg ca 40 min, og sjonglerer med å flytte på platene alt ettersom de tar farge om jeg har alle platene inne på en gang, men det går raskere i varmluftsovn.  I gassovn har jeg ikke prøvd denne oppskriften. Litt jobb med å passe på under steking. 180 grader.  Noen ganger må jeg ettersteke slik at de får riktig sprøhet. Lagres bra i plastbokser. 

 

Bønner og linser er også super mat, og kjempegodt når man bruker krydder som gurkemeie, chillipulver, koriander, kanel, chilli-lime, paprikapulver -smak deg frem. Kjempeartig å stå og eksperimentere med dette ! Store bønner trenger lang koketid,med mindre de er på box, da er de jo ferdigkokte, så linser er å foretrekke på langur. Og så kjekt å servere og spise noe godt ute på bølgene. Mangler bare at det biter i snøret. Soyasaus med litt cayenne er ypperlig å dyppe rå fisk i. Syltet ingefær er godt her. Så man kan godt ta sushi når det byr seg.  Men tilbake til linsene; er du kjent med å bruke linser? Surr gjerne løk og krydder litt før du har i linsene som har ligget i vann en halv times tid før koking. Vannmengden avgjør om det blir suppe eller stuing, begge deler like godt, men jo tykkere jo lettere å håndtere om det skulle være litt sjø.     

 

Vil også tipse deg om boka "The art of Shen Ku"  The Ultimate Traveler´s Guide Of This Planet";-) den er å få kjøpt på Amazon.com. http://www.amazon.fr/s/ref=nb_sb_noss?__mk_fr_FR=%C5M%C5Z%D5%D1&...   denne boka er morsom og kjekk og ha ombord ;-)

:-)

 

 

 

 

 

 

 

Steike, jeg ble sulten av å lese dette innlegget. Du kan få mønstre på som kokk hos meg nårsomhelst ;-) Takk for gode tips.

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2024   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår