Hei :)

Jeg har i veldig mange år hatt en drøm om å seile, og helst bli med som crew på en skikkelig langtur. Nå er jeg på mitt andre år i studiene og har minst tre år igjen. Har hørt om folk som under studier har kjøpt seilbåt og bodd i denne, for å spare penger og være klare til tur når studiene er over. Da det er veldig vanskelig å skaffe hybel til en overkommelig pris ift. stipend, har jeg nå altså begynt å leke med tanken om å gå til anskaffelse av båt. Kanskje noen med erfaring innen seiling kan hjelpe meg?

Det jeg da tenker er å la alle pengene jeg ellers ville brukt på hybel - ca. 5000 kr i mnd - gå til båt i stedet. Dvs. ca. 180 000 på tre år. Tenker da å prøve å få ta opp lån på omtrent 200 000 og nedbetale dette med stipendet, med pant i båten. Hvor langt kommer man med dette hvis man vil kjøpe en båt som man kan bo litt komfortabelt i, og som vil være i stand til å legge ut på litt lengre turer med? Det er altså ikke snakk om å være klar for langtur før om tre år, jeg er helt grønn når det gjelder seiling og håper å kunne slenge meg med på andres turer og lære, og nærmest kun bruke min egen båt som hybel i mellomtiden. Dersom man skal kunne bo i båten på vinterstid i norskt klima, må det da være en båt som er utstyrt for seiling i arktiske strøk, med tanke på isolering? Da snakker man vel stålskrog med en gang? Har fått for meg at det plutselig blir mye dyrere da, kommer man i det hele tatt noe sted med 180 000 for en stålskrogsbåt med litt størrelse?

I og med at jeg i så fall skal bo i båten i lange perioder, er det greit med såpass takhøyde at jeg kan stå oppreist (er ca. 169), samt do i eget rom m/ dør. Dusj er ikke et must, da jeg kan dusje både på skolen og treningssentere. Jeg er ikke særlig kravstor, men litt komfort er jo greit hvis man ikke skal ende opp med å bli så lei av å være i båt at det ikke blir noen tur når jeg er ferdig med studiene :) Derfor er det greit med litt sitteplass, kanskje to lugarer, litt "god" plass til å lage mat, etc. 

Vurderer fram og tilbake hvor stor båten bør være, har snakket litt med folk ang. dette. Har fått anbefalt en ikke for stor båt for tur, da alt blir dyrere med større båt. Men håper på å ikke legge ut på tur alene, så kanskje det hadde vært lurest med en båt man kan være fire i (da får man jo delt kostnadene også, og kanskje litt mer komfort i tiden jeg skal bo i båten før tur). Men hvis båten blir så stor, så trenger man vel ikke flere enn to for å seile den fordi? Har ikke lyst til å gjøre meg for avhengig av hjelp til å flytte båten mellom turene, selv om jeg selvsagt skjønner at jeg må ha MASSE hjelp den første tiden, siden jeg kan så og si ingenting.

Høres dette ut som et helt umulig prosjekt? Hvor vanskelig er prosessen med anskaffelse av båtplass, for eksempel? Hva er vanlig pris å betale for å kjøpe seg inn med båtplass i en norsk by? Skjønner at dette kan variere da. Men vil prisen variere mye fra f.eks. 25 ft, 30 ft. - 35ft/40ft.? Er det mange andre ting som vil komme i tillegg som jeg ikke har tenkt på (unntatt årlig havneavgift, utgifter ved å få båten på land en gang i året og skrubbe skroget osv.) Hvor mye vil det ca. være i vedlikeholdsarbeid pr. år på en båt som for det meste ligger i havn? Hvor mye vil man kunne forvente å måtte bruke på strøm og gass pr mnd. når man bor i båten? Pris på forsikring? Og hvor mye kan jeg vente at båten synker i verdi, om jeg skulle finne på å selge den etter å ha nedbetalt den?

Skjønner at dette kanskje er vanskelige spm å svare på, men hadde satt umåtelig stor pris på innspill :)

Mvh,

eventyrlysten og kanskje litt gal

Visninger: 1709

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Jeg bor i min Gambling 34, plastbåt fra 70-tallet.. Ikke isolert, har gått greit å bo i den med temperaturer ned mot -22 grader.

Kan være du blir fornøyd med en Hero 101, de har falt mye i pris de siste årene.. 

André

Heisann,

Takk for innspill :) Hvordan har du varmet opp i båten? Og hvilken temperatur ville det typisk være båten når det var så kaldt ute?

Vil man da måtte forvente at båten fortsetter å falle veldig i verdi?

Anne

På det kaldeste -22, så klarte jeg å holde 20 grader inne. Men måtte stenge av inn til forpiggen. Den gang brukte jeg landstrøm, panelovn på 1kw og en vifteovn på 1,5kw.

Vanskelig å si hvor mye mer en Hero vil falle i pris, de ligger fra 100k og oppover nå. Du vil komme til å tape mye penger på å utruste den for langturseilas også selge den.

Så det er nok lurt å tenke seg nøye igjennom før du bestemmer deg.. Men de som kjøper "ny" båt taper også penger ved salg.. 

André

Det var jo ikke så ille. Hvor mye ble det i strøm pr. måned ca, vet du det?

jaa, lurer på om det er lurest å kjøpe en båt som ikke er så godt utstyrt nå, og heller legge penger i masse oppgraderinger når jeg faktisk er klar for tur, heller enn å kjøpe en godt utstyrt og vedlikeholdt båt nå, som kommer til å "slites" av å ligge i havn hele året og tape seg i verdi... Ligger en Hero 101 ute til 115 000 som virker godt utstyrt og tatt vare på. http://www.finn.no/finn/boat/used/object?finnkode=50321009

Eller burde jeg satse på en billigere båt som denne: http://www.finn.no/finn/boat/used/object?finnkode=50527634&fold...

Denne må motoren byttes ut på snart. Men kanskje ikke det er så dumt å kjøpe en båt som er billigere pga. dette, når den først og fremst skal ligge i havn de neste tre årene uansett? Så er det ingen ny motor som ligger og bare blir gammel i havn? Hvor mye kommer en ikke helt flunkende ny, men ok motor som er trygg til langtur på en slik båt på?

Glad for innspill! :)

Av de to båtene du viser til, ville jeg uten tvil valgt Hero. Bare motor og stående rigg er brått 100k liggende rigg, da går jeg utifra att det er løpende rigg han mener, brått 10k der også. God bredde på båt, er topp.. Min er bare 3.12m kunne godt tenkt meg de 20 cm ekstra. Du har også full ståhøyde, det er ett must. Det er derfor jeg personlig gikk bort fra Hero.

Belle 31 har jeg ikke kjennskap til..

Der jeg hadde båten betalte jeg 500,- mnd og fritt uttak.. Vet ikke hvor mye det koster andre steder i landet.. Området rundt Fredrikstad tror jeg det koster mellom 1.5 og 2,5 kr kW/t..

Hei Anne Bjørg

Det du spør om er litt hva engelskmenn svarer "How long is a piece of string" til . Det finnes egentlig ikke noe almengyldig svar . Du må samle så mye informasjon/erfaring du bare kan og så ta en avgjørelse som passer for deg . Har nå min tredje seilbåt (sannsynligvis siste) , og har enda ikke funnet den perfekte båten . Har bodd i båt side 2001 og i min nåværende siden 2005 . Er nå pensjonist uten fast hjemmehavn , men er langsomt på vei mot Aalborg hvor jeg skal tilbringe min vinter nr 2 . Skal ligge ved et verft som drives av båtbyggere i to generasjoner og flere av de ansatte har egne seilbåter . Det er til enhver tid 8 - 10 båter her til reparasjon innendørs . Kunnskapsnivået er enormt . Eldstemann av eierne dominerte dansk seilsport i sin tid med egenkonstruerte og selvbygde seilbåter . Vet ikke hvor i Norge du holder til , men du er velkommen på besøk så kan du prøve hvordan en bobåt fungerer (egen kabin) og innhente kunnskap fra eiere/ansatte . Ta gjerne kontakt hvis du har spesifikke spørsmål så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan , eventuelt viderebringe det til ekspertisen når jeg kommer til Aalborg . 

Jan Tore

jantoreb@hotmail.com

Hei igjen

Lest litt mer på bloggen din - regn og blåst ute så ikke så innbydende en søndags morgen .

Størrelse . Avhenger av økonomi og krav til komfort . Møtte en svenske i sommer på vei til Kanariøyene i en Storfidra . Den er 25 fot og han hadde vært to ganger til Vest-India med samme båt tidligere . Andre kan ikke tenke seg en helgetur engang i båt under 40 fot .

Økonomi. Vanskelig å finne banker som gir båtlån i det hele tatt , og du må nok regne med at de forlanger registrering i skipsregistret . Det kan være en dyr og langdryg prosess med en eldre båt som ikke allerede er registrert . For havneleie om vinteren kan du prøve å kikke på hjemmesidene til Grimstad havn . De har et fint og oversiktlig opplegg . Vær oppmerksom på at kostnader forbundet med båt øker mer enn størrelsen skulle tilsi . Generelt vil jeg påstå at båt alltid er et tapsprosjekt .

Isolasjon . Det som betyr mest er fuktighet . Unngår du kondens er mye gjort . Du trenger jevnlig tilførsel av frisk luft . Trikset blir da å få dette til uten å kjøle ned båten fullstendig . Stillestående luft og vann gir det som populært kalles "båtlukt" . Godt tips ved kjøp er å bruke nesen . 

Is rundt båten er normalt ikke et problem så lenge is og båt ligger i ro . Har selv hatt minst 40cm is rundt båten flere vintre . Har en plastbåt . Største problemet er å få ferskvann ombord . Strøm er enklere . Du trenger også tilgang til toalett på land ettersom de fleste havnemyndighetene ikke liker avføring flytende rundt i havnebassenget (ulovlig og du risikerer bøter og bortvisning) .

Hvor mye kan du gjøre selv med hensyn til vedlikehold/reparasjon ? Eller har du gode venner ?

Synes du det ble mye negativt/vanskelig ? Har som sagt bodd full tid i båt siden 2001 og kan ikke tenke meg en annen livsform . Regner med å fortsette så lenge jeg greier å kravle rundt .

Jan Tore

Hei hvordan gikk dette prosjektet. Er i samme situasjon nå.

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2023   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår