Jeg lurer på hvordan jeg kan løse problemet med værmeldinger på billigst å mest effektiv måte ute til sjøss på langtur.
Starter på langtur nå i sommer og skal til Karibien og tilbake.
Har lest litt om Navtex og værfax, som jeg forstår må man nesten være meteorolog for å skjønne værfax meldingene.
Men med Navtex, får jeg ganske nøyaktig varsel flere dager fremover, er det lett og forstå og hva må jeg ha for å få "lastet" ned meldingen?

Eller fins det andre måter å få værmelding på for folk med litt stramt budsjett på langtur?

Visninger: 1167

Svar på dette

Svar til denne diskusjonen

Hei,

Seilte ARC i 2010, hadde 1 år på litt lavere budsjett enn de fleste vi seilte sammen med.

Vi hadde Navtex ombord, men det var veldig ustabilt hva jeg fikk inn av meldinger. Som en bra løsning vil jeg anbefale en eldre/rimelig Iridium Tlf  med "prepaid" abb (f eks. Motorola 9505A med datakit) kombinert med Mailasail abb. http://www.mailasail.com/ Disse tlf har faktisk samme data hastighet som de nyere (2,8k som blir 9,6k med kompresjon) Du kan da stille inn slik at du automatisk får værmelding for området du ønsker som e-post, og faktisk også bruke e-post tilnærmet normalt, da alt uønsket (som bilder) blir filtrert bort. Kan være litt styr å sette det opp på PCèn.

Har du noen "hjemme" som kan bidra med å sende værinfo som e-post er det også nyttig. Gribfiler fungerer selvfølgelig veldig bra, men sett dette opp og lær å bruke det først. Mailasail gir deg forresten også blogg mulighet. Sat. tlf er også en bra sak å ha mht sikkerhet, men erstatter ikke f. eks nødpeilesender.

Jeg har en kombinert VHF/Navtex fra Navman med DSC - se http://www.hjertmans.se/ stadig på tilbud her til ca 2.600 sek

Hilsen Petter www.fanteliv.no

Takk for godt svar! har funnet en Motorola 9505A med datakit til 7000kr, er det en grei pris eller er den høy nok?

Skjønner ikke helt hva mailsail er, et program man må ha for å ta imot værmeldingen på pcn?

Hei igjen,

Mener du kan få 9505A for ca 5.000, følg med på finn/ebay etc. Pass på at det følger med datakit, forresten. Dette passer eldre PCèr med seriell port, en overgang fra seriell til usb må brukes hvis pc`en din ikke har 9pin/seriell utgang. (Nyere Iridium 9555 har forøvrig usb ledning, litt lettere, men dyrere)

Mailasail er en tjeneste som håndterer data-forbindelsen fra telefonen, og selger sim-kort med "ringetid" som behøves for å få tlf til å være på nett (du kan ikke bruke vanlige GSM sim kort) 

Forøvrig koster det ca 1/3 å bruke satelitt tlf vs GSM i Karibia.. Men skype er jo gratis når man har nett.

Det finnes flere leverandører her, men mailasail er spesielt tilrettelagt og har et veldig bra opplegg for værmelding, etter min erfaring. Og det var jo egentlig det dette skulle handle om..

høres jo bra ut! så litt på priser på "frivind" og de ligger på 3000,- bare for atlanterhavskryssing fra gran can. hvordan er prisen på mailasail i forhold, vet du det?

Vi brukte Mads www.frivind.no over Atlanteren t/r og var veldig fornøyd med det, men det er en tjeneste som kommer i tillegg, ikke som et alternativ. Du må ha sat. tlf med abb for å motta mail fra fra Mads. Husker ikke pris fra mailasail, men det var ikke all verden.

Men, det er mange forskjellige løsninger på hvor du får vær-data fra. 

Vi bruker Mads på Frivind til å time avreise og rutevalg på t/r Karibien 11/12. Vi har (derfor) unngått dårlig vær siden vi dro fra Norge. Anbefaler Mads på det varmeste. I forhold til ARC-meldingene var han ute ca ett døgn før også de meldte om "lavtrykk på vei", og vi fikk justert kurs i god tid.

Føltes kjedelig da vi nærmest ble holdt igjen før Biscaya-kryssingen i 2 uker, men båtene som likevel dro fikk 35-40 knop vind og 3-4 meter sjø.  Vi hadde vestavind og varierende bris slik at overfarten ble helt super!

 

Helge Berg

Mailasail koster jo endel kroner da, jeg har istedet valgt skyfile http://www.vizada.com/349_1  

Det er gratis.

Så henter jeg ned vær via saildocs.com som er en gratistjeneste i tillegg til ugrib.us så skal jeg da være dekket med værmelding.

telefonen er irridium 9555 fra tradee for rett over 7000.- + moms.

Fungerer om haggel

Dette hørtes jo helt fantastisk genialt ut! sparer jo mange 1000 kr på dette! Hvorfor velger ikke flere folk det her isteden for mailasail osv?

skal kjøpe en iridium 9505a nå snart, regner med det fungerer med denne også?!

Fungerer fint med en 9505 også ja.

Man MÅ ikke bruke tusener når man kan slippe.


jeg klarer ikke å se noen forskjell fra mailasail bortsett fra prisen og at man går glipp av ting man uansett får gratis andre steder (saildocs osv)

Nei, visste ikke at det fantes gratistjenester på dette jeg.

Men jeg må vel ha et abb, eller kontantkort med ringeminutter fordi vel?

Du må ha abbonement på telefonen ja, det kommer du ikke utenom

Skal du være på tur i under 12mnd så er kanskje prepaid 500min noe å se på, jeg vet jo ikke hvor mye du har tenkt til å ringe osv så det er egentlig umulig å si.

Selv så jobber jeg underveis og har iridiumabbonement med månedsbeløp og så betaler jeg for alt jeg ringer i tillegg istedet for prepaid. 

Jeg kjøper via tradee.no

Men søk litt på www.cruiserforum.com etter airtime så finner du litt lesestoff

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2022   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår