Hei


Jeg har kjøpt ny båt - en Hallberg Rassy 26. Den er liten men jeg håper og tror at den skal kunne fungere på langtur for 1 person med eventuelt en passasjer av og til.

HR 26 har masse stueplass bl.a. fordi det ikke er stikkøyer under cockpitbenkene. Dette gir mye ekstra plass ombord. Ellers er den ombygd med tanke på å få bedre stueplass. Den forrige eieren har ofret ei køye i forpiggen og har satt inn et ekstra skap der køya var. Jeg tror dette skal fungere bra da køyeplassen i piggen uansett ikke er egnet som sjøkøye når man er underveis?

Båten er delvis utstyrt for langturseilas og her er en del av det utstyret som følger med:

*Redningsflåte
*VHF med DSC
*GPS
*EPIRB
*Værfaks
*Autopilot
*Gode seil inkludert ny genakker
*Genoaen er på rull og det er rigget til et ekstra løstagbart fokkestag for eventuell føring av stormseil
*Vindmølle for strømproduksjon
*Sikkerhetsbøyle over sprayhood
*Targabøyle bak
*Kjøleboks med kompressor
*Varmeapparat
*Kombiinstrument med Logg, Dybdemåler, Fart

Ellers har jeg investert i nytt kokeapparat (sprit), kartplotter som skal kobles mot værfaks, AIS og
VHF, sikkerhetsseler krybbe for montering av redningsflåte og en del andre småting.

Det som nå står på innkjøpslisten er:

*Solcellepanel - jeg må endre litt på targabøylen først for å få plass til ett eller flere panel

*Kommunikasjonsutstyr som kan brukes over lange avstander. Her vurderer jeg enten SSB-radio
eller satelittelefon - noen som har erfaring og synspunkter på dette?

*Vindror: - HR26 har utenpåliggende ror så det enkleste vil kanskje være å kjøpe
et vindror som ikke behøver å stå i senter bak på båten. Jeg har hørt at
Sailomat kan installeres ved siden av roret og at det skrår så mye
bakover at det ikke kommer i konflikt med rorbladet. Er det noen her som
har erfaring med Sailomat eller som kanskje har forslag til andre
løsninger?

Ellers har jeg et ganske romslig budsjett for nyinvesteringer men jeg har ikke lyst til å kjøpe utstyr som jeg ikke trenger. Jeg tror at jeg fort kan pådra meg et større vedlikeholdsproblem hvis alskens unødvendige duppeditter skal være i båten. Ellers er jo stromforsyning en utfordring i seilbåt.
Noen som har meninger om nødvendig utstyr? - Greier jeg med det som er planlagt? - burde jeg prioritere anderledes? -

Jeg vil sette av en del midler til vedlikehold og eventuell gjennomgang og forstekning av riggen.

Er det noen her som har erfaring med havseilas med en så liten båt?

Jeg tar gjerne imot gode råd og tips for dette prosjektet mitt

Visninger: 3288

Vedlegg:

Svar til denne diskusjonen

Hei Stig. Gratulerer med fin båt! Jeg og samboeren min har nylig kommet hjem fra en atlanter-runddtur i vår 25-foter, og jeg synes det høres ut som båten din er velegnet for formålet. Du kan lese om båten og turen vår her.
Du har allerede mer utstyr enn vi hadde ombord, og med vindror og en ssb-radio el. satellittelefon på plass burde du være godt dekket. Jeg er tilhenger av å kunne klare seg helt uten strøm hvis det skjer noe med det elektriske ombord, så jeg ville også hatt hånholdt GPS og VHF i backup. Her en mine tanker om de temaene du spør om:

Stueplass: Det er utrolig hva man får plass til i en liten båt, når man bare har lært seg stuetriksene. :-) Vi var tre personer på de lange havkryssene, og brukte da forpiggen som ekstra stueplass. De to salongkøyene sov vi i på skift, da det alltid var én person på vakt ute. Det fungerte fint. Viktig når man stuer proviant, vann og diesel for havkryss er å få mest mulig av vekten lavt i båten, og så godt fordelt på styrbord og babord side som mulig. Balansen i en liten båt blir fort litt i ulage, og det er kanskje noe du bør ha i bakhodet når du fyller stuerommet på den ene siden av forpiggen. Vi endte bl.a. med å legge ankeret i kjølsvinet (godt polstret og kilt fast) og kjettingen under dørkplatene på overfartene, for å bedre båtens tyngepunkt.

SSB-radio vs. Satellittelefon: Vi hadde en håndholdt Iridium satelittelefon om bord. Denne brukte vi til å laste ned grib-filer med, og ellers for å kunne ringe i et nødstilfelle. Noen fordeler med satellittelefon er at man ikke trenger noe kurs/sertifikat/lisens, kun et telefonabonnement. Dessuten er du mindre avhengig av strøm, og du kan ta den med i redningsflåta, hvis det skulle komme til det. (Den må jo forsåvidt lades opp etter en stund, men ved et strømbrudd i båten vil jo en stasjonær radio i hvert fall være ubrukelig.) Dessuten er det faktisk billigere å ringe hjem fra f.eks. karibia med satelittelefonen (ca. 7 kr. minuttet) enn med en norsk mobiltelefon (opp mot 30 kr. minuttet.)
En SSB-radio har jo den fordelen at man enkelt kan komme i kontakt med andre båter som ikke er innenfor VHF-dekning. Den er jo også rimeligere i bruk. Andre som har flere argumenter for SSB?

Vindror: Vår aller kjæreste eiendel på langtur. Vår båt har samme rorløsning som din, men vindroret vårt fikk vi allikevel montert i senter ved å sveise en spesialtilpasset bøyle rundt roret, og forlenge "bena" som monteres nede på akterspeilet. Vi har et fransk vindror som heter Navik, som er laget for båter under 30 fot. Enkel og logisk design. Det styrte båten vår bedre enn vi klarte, under (nesten) alle slags forhold. Navik produseres ikke lenger, så det må eventuelt kjøpes brukt, men man får fremdeles kjøpt reservedeler gjennom Marine Megastore i England. (Skulle du ende med å skaffe deg en Navik, må du gjerne komme og kikke på monteringen vår. :-) Vi har båten på Hovedøya i Oslo.)
Sailomat kjenner jeg ikke særlig godt, så det tør jeg ikke uttale meg om. Andre med erfaringer?

Forsterkning av riggen: Sikkert en god idé. Dette var vår største utgiftspost før avreise, da vi skiftet all wire i riggen + fikk montert kutterstag og lensetakler. Man kan jo også gå opp en dimensjon i wire for sikkerhets skyld. Har du mastheadrigg er det vel ikke nødvendig med lensetakler. Vi har brøkdelsrigg, og ble derfor anbefalt å "stive av" det hele med ekstra støtte både forover og bakover.

Lykke til med videre planlegging!

Tuva
Hei og takk for svar!

Jeg ser fra reisebeskrivelsen med Kajsa at du har god erfaring fra seilas med mindre båter. Jeg har lest alt du skriver med stor interesse og har lagt meg på minne alt det du skriver.

Noen spørsmål til deg:

Jeg ser at du har montert redningsflåten på fordekket. Dette er en løsning jeg også tenker litt på fordi det er lite plass bak masta på en 26-foter. Hva er erfaringen din med dette?
* blir flåten i veien for seilhandtering når den står på fordekket?
* blir den for langt unna cockpit og for urolig på fordekket hvis man noen gang må bruke den i veldig dårlig vær?

Kommunikasjon:
Satelittelefon er jo det enkleste mht sertifikater osv. Du brukte satelittelefon på turen din. Hvordan er bruken på åpent hav og med litt sjøgang? Måtte du bruke gyrostabilisert ekstern antenne eller er den innebygde antenna god og stabil nok til å holde på satelittsignalet når det er urolig vær?

Stig
Hei igjen Stig.

Redningsflåte: Vi hadde ikke egentlig så mange alternativer til fordekket når vi skulle montere redningsflåten. Det var ikke plass oppe på hytta bak masta. En mulighet hadde vært å ha den i en cockpitbenk, men der ville den blitt for utilgjengelig. Vi fikk heldigvis aldri prøvd å gå i flåta, så jeg vet ikke hvordan det ville artet seg i dårlig vær.

Satellittelefon: Det hendte at satelittelefonen mistet signal i høye bølger, men det hjalp med en ekstern antenne. Vi hadde en vanlig (ikke gyrostabilisert - finnes det?) antenne vi festet oppe på sprayhooden med en klype. Noen ganger måtte vi gjøre et par forsøk, men vi fikk alltid lastet ned værmeldinger til slutt.

Tuva
Hei
Jeg har ikke reist enda. Planen er å utruste båten med det som mangler til neste sommer. Da snakker vi om vindror, gjennomgang/forstekning av rigg, utskifting av alle skroggjennomføringer og anskaffelse av kommunikasjonsutstyr (jeg har ikke bestemt meg for hvilken løsning jeg skal ha enda).
Deretter vil jeg bruke sommeren til "prøveseilas" over et overkommelig havstykke (Shetland feks.)

Hvis denne planen holder, planlegger jeg å reise våren 2012. Jeg har ikke bestemt meg for hvor turen går enda, men Middelhavet eller Karibien er aktuelle mål.

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2024   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår