Siden jeg bor i båt er jeg registrert uten fast bosted. Dette skaper av og til problemer - denne gangen er det Lånekassen. Jeg bor i tiltakssonen og har krav på ettergivelse av studielån - jeg er registrert UFB i Alta kommune. Det er snakk om 20 000 kr fratrekk på studielånet i året. 

Hva er deres erfaring med UFB og ymse offentlige instanser og bedrifter? Jeg fikk ikke internett hos ICE eller Tele2 da jeg flyttet ombord (heldigvis hadde ikke Telenor oppdatert adressebasen sin!). RiksTV måtte jeg forhåndsbetale (helt greit i grunnen). Hvordan løser dere disse problemene ("utfordringene")? Finnes det noe form for skjema som kan bekrefte at man bor i en båt? Begynner å bli litt lei - er det så vanskelig å bo alternativt i Norge?

Visninger: 2845

Svar til denne diskusjonen

Bedrifter har stort sett gått greit med en postboks i mitt navn og litt ekstra arbeid. Jeg måtte ringe dem, men Chess sendte meg SIM-kort i min postboks. Skulle i grunn bare mangle; den har jo t.o.m. lås og alt – noe vanlige postkasser i hvert fall ikke har!

Staten har jeg i grunn gitt helt opp. Jeg har sagt fra meg alt av vanlig jobb og nå nylig enkeltpersonforetak o.s.v. – så nå hører jeg vel ikke noe mer fra dem lengre...

Hei
Kjipe greier det det med staten, men skatt Øst har tatt båtboer saken til etterretning, og det skal gå ann å gi beskjed til folkeregistret at man bor i båt og at man ikke ønsker å være UFB.
Da jeg meldte flytting i sommer oppgav jeg adressa båten ligger på, og la ved et brev som sa at jeg bodde i båten på nevnte adresse og at jeg ikke ville være UFB.
Folkeregistret tok senere kontakt for å sjekke at dette var reelt, og jeg fikk godkjent bostedsadresse i båthavna.
Aha, det skal jeg prøve, pyttsann! Går jo stort sett greit, men noen instanser er vanskeligere enn andre...

http://www.osloby.no/nyheter/---Vi-foler-oss-ikke-som-uteliggere-72...

Trykk på linken så kan du lese om hva vi gjorde i den saken du skriver om. Skatt Øst har snudd i saken for alle båtboere i Oslo-området, og jobber nå med en regelendring til fordel for oss :) Lykke til!

Det jeg tidligere gjorde, var å ha en postboks leid i mitt navn. Jeg har også lagt i havn hvor adressen har vært S/Y "båtens navn" postnummer og sted. Hvis man tar i betraktning at folk som seiler i utenriks fart, i alle år har brukt skipets navn samt adressen til rederiet (en kontorbygning i de fleste tilfeller) er det veldig merkelig at dette foreløbig ikke er godkjent som adresse for folk som bor i egne båter. Sjøfolk har da aldri vært registrert som UFB. Diskriminering...eller?

Leste en dag på nettet et sted at det er den kumunen som du sist var registrert med fast adrese som har ansvaret for deg.Så vis du sist var registrert i en kumune sør på kan dei lage problemer for deg.Håper det ordner seg.....

Hei alle sammen her.

Det er merkelig at denne diskusjoenn blusser opp fra nu og nå - uten at det faktisk har skjedd noe fremskritt ift byråkratiet. Ser at de fleste bidrag her i forum om dette temaet er fra 2013 eller tidligere. Og det ble lagt noen lenker hvordan det skal kunne løses.
Dessverre ser det ikke slik ut at offentlige myndighetene (spesielt Skatteetaten på veiene av Folkeregisteret) har åpnet veien for å melde fast bosted på båt. Det ble også nevnt flere ganger (fra 2013) at en lovendring er på vei - men herregud vi har 2017 - og ingenting ser ut som har blitt endret til "vår" fordel.

Jeg selv har nå fått avslag etter jeg sendte flyttemelding. Begrunnelse: Skatteetaten godtar ikke båt som fast bosted - dermed ble jeg nå også stemplet som UFB. Det - til tross for at jeg har en leiekontrakt for båtplassen for 1 år, at marinaen har faktisk en gateadresse, at det finnes dusj, WC, kjøkken på marina. Likevel nekter Skatteetaten å godkjenne det!

Er det ingen som har klaget mot disse rare beslutninger? I lovverket står det:

Forskrift om folkeregistrering

Kapittel 5. Hvor i Norge en person skal regnes som bosatt

§ 5-1.Hovedregelen om bosted - regelmessig døgnhvile

"Når ikke annet følger av bestemmelsene i § 5-2 til § 5-11, regnes personer som bosatt der de regelmessig tar sin døgnhvile."

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-11-09-1268/KAPITTEL_5...

Jeg vurderer å klage mot dette. Har noen råd til meg?

Hei,

Det første jeg ville gjøre er å spørre Folkeregisteret/Skatteetaten om en skikkelig lovfestet begrunnelse. De kan faktisk ikke bare avfeie din flyttemelding med "Skateetaten godtar ikke osv".

Hei Chris.

Takk for svaret. Kan sende deg svaret fra Skatteetaten. Send meg eposten din:) min er dreamundersails@gmail.com.

Har forresten fått meg postboks, som du tidligere nevnte - men det hjelper ikke heller.

God kveld.

Hei,

Har sendt deg mail.

Chris

Hei dere,

jeg vurderer å kjøpe og bo i seilbåt sammen med to små jenter på 6 og 10 år. Men jeg hadde ikke tenkt på problematikken med bostedsadresse. Trodde postboks ville løse saken. Derfor lurte jeg på om dere kunne oppdatere denne tråden når dere har funnet ut av noe nytt :-)

Er litt usikker, men sjekk ut muligheten med å registrere båten i Skipsregisteret. Da regnes i alle fall båten som fast eiendom, noe blant annet bankene godtar som sikkerhet for lån.

RSS

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2023   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår