Fakta om reise uten mast opp elven Maas / Meuse i Nederland og Belgia og Frankrike
Det er forskjellige seilingshøyder. 2,8 eller 3,5 eller 5 meter. De fleste er 3,5 meter. Karter forteller høydebegrensninger.
Fra det sørlige Nederland kan man reise med båt inn i europas midte på elven Maas som får det franske navnet Meuse i Belgia og Frankrike. Elvens lengde er 767 km fordelt på 262 km i Nederland, 233 km i Belgia og 272 km i Frankrike. Elvens høyeste punkt som er i Frankrike er på 248 meter over havet. 85 sluser sørger for å løfte båten opp stegvis. Selve elven går som regel i løp like ved siden av slusene og der kan det være fossestryk. Mellom slusene og i kanalene er det nesten ingen merkbar strøm. For elven er det gode kart og kartbøker. I Nederland brukte vi kanalkartene K, L og M som er omtrent som vanlige sjøkart. I Belgia og Frankrike brukte vi kartbok nr 9 fra Fluviacarte. Fluivacarte er franske kart og kartbøker, men med engelsk og tysk tekst i tillegg til fransk. Kartbøkene i denne serien har kart som viser elvens km, slusene, havner, byer, butikker, hvor det er vann, elektrisitet, på den ene siden, på motstående side er det bilder av broer og sluser som viser hvor en skal gå. Disse kartbøkene synes vi er er meget gode og de gir også beskrivelser av byene og severdigheter langs elven. Elvens kilometermerke er angitt på kartet og ved elvebredden står det skilt eller milesteiner som viser hvilkn km man er på. Reise på elven tar lenger tid enn reise på havet. Det er kun tillatt å reise om dagen, det tar tid å forsere slusene og fartsgrensen varierer mellom 11 og 6 km/time dvs. mellom 5,8 og 3,2 knop. Vi reiste stort sett med rolig tempo, fulgte fartsgrensene og brukte 24 dager på den 787 km lange reisen fra Hollands Diep syd i Nederland til Toul i Frankrike. Vi reiser med en seilbåt som vi har målt til 1,85 meter dypgående med last i ferskvann. 1,8 meter er grensen på Meuse i Frankrike, frem til den franske grensen er maks dybde større. Vi tok nedi bunn flere ganger, men det er mest myk bunn. Vi hadde kalibrert ekkoloddet slik at det viste den nøyaktige dybden under kjølen og vi passet på å senke farten når ekkoloddet viste at vi kom til grunne deler av elven eller kanalen (halve farten gir bare fjerdedelen så kraftig smell (½mc2 )). Båten har etter konstruksjonstegningene et dypgående på 1,65 meter, men det er som regattaklar båt med tomme tanker, uten seil og uten mannskap og med kun sikkerhetsutstyr ombord. Fri høyde under broer er minst 3,5 meter. Vi hadde en VHF antenne som stakk 3,6 meter over vannet og den tok oppi kun en gang på strekningen. Enkelte sluser fylles på en temmelig voldsom måte og store lastebåter kan lage kraftig propellstrøm, noe søm fører til at mindre båter hiver på seg og vris sideveis. Seilbåten har ikke rette sider og vrir seg lett og da gjelder det å ha gode fendre. Størst mulig kulefendre foran og mindre på siden slik at båten ligger an mot slusesiden med størst mulig lengde. Reise på elven Maas / Meuse kan absolutt anbefales.
Fra Thoul gikk vi videre på elvene Mozelle, Côney, Saone og Rhonen til Middelhavet. Vi brukte totalt 64 dager fra vi kom inn på kanalene i Nederland til vi gikk ut i middelhavet i Port St.Louis du Rhone.
Du spurte om "stående mast ruten" gjennom Nederland.
Fakta om Stående mast ruten gjennom Nederland. Stående mast ruten gjennom Nederland er et tilbud til seilbåter og andre høye båter som er for høye for broene på kanalene. Denne ruten, som går fra Delftzijl i nord og helt til den Belgiske grensen i syd, er beskrevet i en Nederlandsk kartbok som heter Staande Mast Route. ISBN 978-90-18-03324-8. Boken inneholder 36 karter som gir utførlige opplysninger om dybder, seilmerker, VHF kanaler for kontakt med broene, havner med serviceangivelser, dybder, med mere. På kanalkartene står målene i kilometer og ikke i nautiske mil. Ruten er meget brukt både av seilbåter og motorbåter og på enkelte deler brukes den også av frakteskip. Dersom en kommer fra Norge er det flere muligheter til å komme inn på ruten fra havet. På de grunneste delene av ruten er normal maksimumsdybde 1,8 meter, men normalt er det 0,15 meter dypere. Med vår dybde som her i ferskvann og forholdsvis tungt lastet er 1,85 meter så gikk det fint, vi tok nedi et par ganger når vi kom for nære bredden, men det var meget myk bunn, faktisk så myk at vi ikke kunne stole på ekkoloddet, det viste 1 meter dyp selv om vi tok nedi mudderet. Det er lov å seile på kanalene, men da skal motoren være i beredskap. På ruten er det noen få sluser og mange broer som skal passeres. På vår ferd fra Delftzijl til Doordrecht passerte vi ca 90 broer som måtte åpnes for oss og vi gikk gjennom 8 sluser. I tillegg måtte et par broer åpnes for å slippe oss inn i havner. For å komme ut i havet ved den Belgiske grensen fra Doordrecht, må nok en bro og en sluse passeres. Passeringen av broene var enkel, vi benyttet oss ofte av å følge etter andre båter, ellers så kalte vi opp brovakten på VHF, fortellte hvor vi var, hvor vi kom fra og bad om åpning. Noen steder var det trykknapper på brygger rett før slusene eller broene, akkurat som på gangfelt. Turen kan absolutt anbefales.
Kommentarvegg (2 kommentarer)
Du må være medlem av sorgenfri.com for å kunne legge til kommentarer!
Bli med sorgenfri.com
Hei.
Du spurte om seilingshøyde på kanalene
Fakta om reise uten mast opp elven Maas / Meuse i Nederland og Belgia og Frankrike
Det er forskjellige seilingshøyder. 2,8 eller 3,5 eller 5 meter. De fleste er 3,5 meter. Karter forteller høydebegrensninger.
Fra det sørlige Nederland kan man reise med båt inn i europas midte på elven Maas som får det franske navnet Meuse i Belgia og Frankrike. Elvens lengde er 767 km fordelt på 262 km i Nederland, 233 km i
Belgia og 272 km i Frankrike. Elvens høyeste punkt som er i Frankrike er på 248 meter over havet. 85 sluser sørger for å løfte båten opp stegvis. Selve elven går som regel i løp like ved siden av slusene og der kan det være fossestryk. Mellom slusene og i kanalene er det nesten ingen merkbar strøm. For elven er det gode kart og kartbøker. I Nederland brukte vi kanalkartene K, L og M som er omtrent som vanlige sjøkart. I Belgia og Frankrike brukte vi kartbok nr 9 fra Fluviacarte. Fluivacarte er franske kart og kartbøker, men med engelsk og tysk tekst i tillegg til fransk. Kartbøkene i denne serien har kart som viser elvens km, slusene, havner, byer, butikker, hvor det er vann, elektrisitet, på den ene siden, på motstående side er det bilder av broer og sluser som viser hvor en skal gå. Disse kartbøkene synes vi er er meget gode og de gir også beskrivelser av byene og severdigheter langs elven. Elvens kilometermerke er angitt på kartet og ved elvebredden står det skilt eller milesteiner som viser hvilkn km man er på.
Reise på elven tar lenger tid enn reise på havet. Det er kun tillatt å reise om dagen, det tar tid å forsere slusene og fartsgrensen varierer mellom 11 og 6 km/time dvs. mellom 5,8 og 3,2 knop. Vi reiste stort sett med rolig tempo, fulgte fartsgrensene og brukte 24 dager på den 787 km lange reisen fra Hollands Diep syd i Nederland til Toul i Frankrike.
Vi reiser med en seilbåt som vi har målt til 1,85 meter dypgående med last i ferskvann. 1,8 meter er grensen på Meuse i Frankrike, frem til den franske grensen er maks dybde større. Vi tok nedi bunn flere ganger, men det er mest myk bunn. Vi hadde kalibrert ekkoloddet slik at det viste den nøyaktige dybden under kjølen og vi passet på å senke farten når ekkoloddet viste at vi kom til grunne deler av elven eller kanalen (halve farten gir bare fjerdedelen så kraftig smell (½mc2 )).
Båten har etter konstruksjonstegningene et dypgående på 1,65 meter, men det er som regattaklar båt med tomme tanker, uten seil og uten mannskap og med kun sikkerhetsutstyr ombord.
Fri høyde under broer er minst 3,5 meter. Vi hadde en VHF antenne som stakk 3,6 meter over vannet og den tok oppi kun en gang på strekningen.
Enkelte sluser fylles på en temmelig voldsom måte og store lastebåter kan lage kraftig propellstrøm, noe søm fører til at mindre båter hiver på seg og vris sideveis. Seilbåten har ikke rette sider og vrir seg lett og
da gjelder det å ha gode fendre. Størst mulig kulefendre foran og mindre på siden slik at båten ligger an mot slusesiden med størst mulig lengde.
Reise på elven Maas / Meuse kan absolutt anbefales.
Fra Thoul gikk vi videre på elvene Mozelle, Côney, Saone og Rhonen til Middelhavet. Vi brukte totalt 64 dager fra vi kom inn på kanalene i Nederland til vi gikk ut i middelhavet i Port St.Louis du Rhone.
Vennlig hilsen John
Hei
Du spurte om "stående mast ruten" gjennom Nederland.
Fakta om Stående mast ruten gjennom Nederland.
Stående mast ruten gjennom Nederland er et tilbud til seilbåter og andre høye båter som er for høye for broene på kanalene. Denne ruten, som går fra Delftzijl i nord og helt til den Belgiske grensen i syd, er beskrevet i en Nederlandsk kartbok som heter Staande Mast Route. ISBN 978-90-18-03324-8. Boken inneholder 36 karter som gir utførlige opplysninger om dybder, seilmerker, VHF kanaler for kontakt med broene, havner med serviceangivelser, dybder, med mere. På kanalkartene står målene i kilometer og ikke i nautiske mil.
Ruten er meget brukt både av seilbåter og motorbåter og på enkelte deler brukes den også av frakteskip.
Dersom en kommer fra Norge er det flere muligheter til å komme inn på ruten fra havet. På de grunneste delene av ruten er normal maksimumsdybde 1,8 meter, men normalt er det 0,15 meter dypere. Med vår dybde som her i ferskvann og forholdsvis tungt lastet er 1,85 meter så gikk det fint, vi tok nedi et par ganger når vi kom for nære bredden, men det var meget myk bunn, faktisk så myk at vi ikke kunne stole på ekkoloddet, det viste 1 meter dyp selv om vi tok nedi mudderet. Det er lov å seile på kanalene, men da skal motoren være i beredskap. På ruten er det noen få sluser og mange broer som skal passeres. På vår ferd fra Delftzijl til Doordrecht passerte vi ca 90 broer som måtte åpnes for oss og vi gikk gjennom 8 sluser. I tillegg måtte et par broer åpnes for å slippe oss inn i havner. For å komme ut i havet ved den
Belgiske grensen fra Doordrecht, må nok en bro og en sluse passeres. Passeringen av broene var enkel, vi benyttet oss ofte av å følge etter andre båter, ellers så kalte vi opp brovakten på VHF, fortellte hvor vi var,
hvor vi kom fra og bad om åpning. Noen steder var det trykknapper på brygger rett før slusene eller broene, akkurat som på gangfelt.
Turen kan absolutt anbefales.
Se disse lenkene:
http://www.inlandwaterwaysofthenetherlands.com/route-planner/mast-up-route
http://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/brochures/Engels/Staande-Mast-Route-2014-EN.pdf
Vennlig hilsen John