Svenskekysten-Skagen-Bergen av 4 ungdommer, sommeren 2013.

I år dro meg, Remi Arefjord, Joakim Vindenes og Alexander Stakkestad til Østlandet for og hente en Albin Vega.

Turen gikk fra Drøbak, ned langs svenskekysten, til Marstrand, over kattegat til Skagen, over skagerrak og hjem til Bergen. Det var en fantastisk tur, og vi klarte det på 9 dager.Vi hadde mange opplevelser på veien. Så Hval rett sør for Koster, seilte i stiv kuling utenfor smøgen, og knakk motorfestet i dønningene utenfor kysten Marstrand.

Seilasen over kattegat til Skagen gikk rolig for seg med motortøffing de første 15 nt, men utpå kvelden blåste det opp fra sørvest, og vi krysset oss nedover mot ålbæk bugt, og traff rett på skagen den neste kryssen.

I Skagen traff vi en gammel fisker som het Thomas, og han kjørte oss rundt på sightsing i hele byen, med en flaske gammel dansk innabords. Han viste oss "de sunkne sjømenns" monument, og tok oss med til kongeslottet i Skagen. Det var en fantastisk opplevelse, og Thomas var en gammel og vis mann som hadde vært med på det meste. Han lærte oss så mye på denne dagen, at vi på hjemveien over Skagerrak besluttet og kalle opp båten etter han. "Thomas" var nå den gamle båten sitt navn. 

Vi krysset oss fra Skagen Nordbøye til Kysten av Lillesand i underkant av 14 timer, og vi hadde en fantastisk medvind i begynnelsen. Når vi var bare få NT fra Norsk land, fallt vinden mye, og vi startet vår "Tomatsu" motor, rundet hele kysten, og gikk til til Lista havn. Vi ankom lista tidlig på morgenen den 21. Juni, etter avgang fra Drøbak den 14. ,og fra skagen den 19.

Etter 2-3 timers søvn, og "bunkerhaiking" til Vanse med en gammel pensjonist, var vi endelig klar for og sette seil igjen. Vi satt kursen mot Egersund, siden her skulle vårt 4. Mannskapsmedlem, Alexander Stakkestad mønstre av. Det var en trist affære, men mannskapet var klart både fysisk og mentalt for den lange seilasen hjemover mot Bergen. Vi dro de få Nautiske milene til Sirevåg, drakk opp en flaske med rom, og satt seil igjen dagen derpå, med kursen mot Haugesund. 

Det er mange skrekkhistorier fra Jærens rev, og selv de hardeste sjømennene fryktet revet når det blåste på som verst. For våres del anløp seilasen over enda roligere enn forventet, men kort tid etter runding av Jærens vestbøye blåste det opp fra sør. Vi surfet oss innover mot Karmsundet, og hadde på det meste 10,3 knop i en bølgesurf. Stemningen var intens, og jeg skalv når jeg satt på roret. "Tenk hvis bommen jibber nå, eller hvis vinden plutselig snur", var screkksenarioer jeg ikke klarte og unngå å tenke på. Heldigvis gikk det fint for seg, og vi ankom Indre havn i Haugesund ca kl 21:00, 11 timer etter avgang fra Sirevåg. I Haugesund var det fotballkamp mellom Brann og Haugesund, og på dette punktet var jeg flau for og være Bergenser. Fulle brannsupportere som ranglet rundt i havna kl 21, og såvidt kunne stå på beina. Ikke et fint syn.

Etter enda et sjøslag, og nattbad i havna, satt vi kursen mot Bergen igjen. Det var en lang og kjedelig tur over Sletta, ned gjennom Bømlafjorden, og gjennom Bømlo, men når vi kom ut i Selbjørnsfjorden følte vi oss hjemme. Vi lagde vårt siste pastamåltid igjennom Austevolls fjorder, og snart dukket Sotra opp i Horisonten. Turen gjennom Vatlestraumen og ut i byfjorden føltes nesten magisk. 

"Thomas" hadde endelig funnet sin trygge havn, men har fortsatt mange eventyr som gjenstår og fullføre. Til neste år skal han få seile Vesterled, til Shetland og Færøyene. Året etter legger meg og Remi ut på langtur, mot stillehavet. 

Denne turen var på mange måter våres første skikkelige møte med havet. Jeg håper andre unge mennesker som meg, kan bli inspirert av dette til og reise ut på det blå. Andre regler,  normer og ting man har lært på skolen eller av foreldrene sine, gjelder ikke der ute. Det er kun ens egen dømmekraft, ståpåvilje og utferdstrang som kan få en båt til og krysse hav. 

Men et par ting har vi lært før vi drar ut på sjøen: Hør på de gamle, og planlegg godt. Sikkerhet er viktig. Vhf, Nødpeilesender og sikkerhetsline er et must når man skal krysse hav i småbåter. Sjekk værmeldinger, og ikke gå ut i for hardt vær!

Håper dere synes at det var interessant lesing :)

Visninger: 931

Kommenter

Du må være medlem av sorgenfri.com for å kunne legge til kommentarer!

Bli med sorgenfri.com

Kommentert av Filip Gustavsen den 4 juni 2020 kl. 23.22

Utrolig bra lesning. Snart 30 år og 4 år siden jeg har krysset noe hav. :(

Kommentert av Kjell Arne Malmo den 23 november 2013 kl. 11.24

Hei gutter.

Dette var hyggelig lesestoff.

Ungdom som tørr og gjennomfører sin seilerlyst er fint å høre og lese om. Stå på gutter da dere skal på lengre seiltur til større 'forhold'. God tur.

Med vennlig tur ønske Kjell Arne

Kommentert av Ine Margrethe den 27 juli 2013 kl. 3.03

Utrolig interessant! Høres ut som dere hadde det morsomt på seilas. Erfaringer har dere ihvertfall fått! :) Vel, har ett år igjen på skole så vis dere vil ha med ett ekstra mannskapsmedlem på langtur så er jeg interessert! Har ikke noe erfaringer fra seiling, men er utrolig glad i båt. Og ønsker veldig gjerne å lære meg og seile. :) 

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2024   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår