Deilig med rigg og seil operative igjen. Vel ute av elven Gironde ble kursen satt nordover og på innsiden av Ile d`Oleron og opp elven til Rochefort. Her lå vi et par dager og gjorde utflukt til La Rochelle. Havnen i La Rochelle var stengt for gjestebåter pga. gjenoppbygging etter storstormen i vinter.
Neste stopp ble båtens byggeplass, Les Sables d`Olonne. Her stakk jeg innom Volvo Penta forhandleren som står for motor innstallasjonen i Ovni båtene.
Jeg nevnte at demperplaten på min motor ble byttet i 2007 og at den nå var begynnt å skrangle for alvor igjen. Han sa det var et kjent problem med en fabrikasjonsfeil på svinghjulshuset som gjør at girkassen står ute av senter, noe som igjen gir en konstant belasting på demperplaten. Han tilbød straks å bytte både demperplate og svinghjulshus og dette på såkallt goodwill. Garantien var jo ute for årevis siden. Det nærmet seg helg og vi ville gjerne utnytte været og komme oss videre, så han arrangerte deler og time til mandag morgen i Brest. Og det hele var rett og slett imponerende, der sto de klare og fikset det hele med en gang.
Riktignok er det fremdeles en raklelyd fra demperplaten når gassen brått blir dratt av til tomgang og det gjenstår å se hva dette skyldes.
Men uansett, HURRA vor Volvo Penta i Frankrike.

Turen fortsatte videre langs kysten med stopp i bl.a. Treguier ( kjempe koselig by), Guernsey, Fecamp, Boulogne sur Mer, Her fikk jeg 5 tollere ombord, de var høfelige og greie og gikk gjennom båten uten alt for stor entusiasme. Papirene ble også saumfart, men etterhvert takket de for seg og ønsket meg god tur videre.
Doverstedet gikk kjapt unna med med både medvind og medstrøm. Det ble også et kjapt stopp i Oostende og Scheveningen før kanalen inn til Amsterdam ble entret. I Amsterdam fikk jeg nytt mannskap ombord, Asbjørn mønstert på for andre runde ombord.
Vi lå i havnen nesten midt i sentrum, Sixhaven. Her var det trangt om saligheten og betyningen "stack packed" fikk en ny betydning. Havnen ble fyllt til det ikke var en plass igjen, og mellom kl.10 og 12 hver dag var det et svare styr med omrokkeringer mens noen skulle ut og andre inn. På denne tiden måtte en være ombord og klare til forhaling eller til å gå ut for å midlertidig å frigjøre plass.

Det var N-NE vind når vi skulle videre, så seilasen fortsatte innenlands over Markermeer og Ilselmeer og ved Harlingen gikk vi inn i The Standing Mast Route. Her var lov å selie så genoaen ble satt, og vi gled med en 5-6 knots inn gjennom bondelandet. Herlig seiling. Vinden ble gunstig og gikk ut av kanalen igjen allerede ved Lauwersoog.
Nå ble det interessant, med seiling bak de Frisiske øyer og hvor høyvann var påkrevd. Nok en gang viste Ovnien sitt fortrinn med sitt dyptgående. Ekkoloddet viste ofte bare en meter, og det vises fra overflaten. Ledene var merket med kvister hvor grenene opp stod for babord merke og grenene ned for styrbord merke

.
Etterhvert stod Helgoland for tur for et besøk. De siste par dager har ryggen min og diverse muskler rundt omkring slått seg vrang, og ved ankomst kunne jeg knapt nok gå. Så første besøk på Helgoland ble Nordzee Klinikk. En utrolig behagelig opplevelse. En kirurg hadde kveldsvakt og spurte og grov og tok blodprøver ol. Men han kunne ikke sette fingeren på noe. Så jeg fikk et par smertestillende for natten med beskjed om å komme tilbake neste morgen. Ble da mottatt av samme lege pluss en indremedisiner og en nevrolog. Det ble en ny seanse med dem alle sammen, og de diskuterte seg i mellom. Smertene var og ble et mysterium, men de konkluderte med at det måtte være et virus i nervebanene. Jeg var blitt mye bedre over natten og fikk lov til å fortsette seilasen. Med det europeiske helsekortet kostet det hele meg 0,0 , ingen egenandel.
Jeg tar for gitt at dette i Norge hadde tatt en evighet å utrede, med videre henvisninger både hit og dit.
Hurra for helsestellet på Helgoland.
Helgoland hadde masse butikker for såkallt skipsutrustning, og det var litt av en utrustning....

stortsett kun sprit.
Pga.været ble Thyborøn og Limfjorden valgt som neste anløp.Flott bør hele veien fra Helgoland, gjennom Limfjorden og opp til Frederikshavn hvor vi ble liggende værfast. Vind på 50 knop og 8 meter høye bølger sa varslet, og det var jo en god grunn til heller å kikke litt nærmere på Frederikshavn.
Vi la avsted dagen etter og det blåste fremdeles friskt. Turen over til Marstrand tok bare drøye 5 timer, og den videre seilasen opp svenskekysten ble rene silkeseilasen i forhold.
Etter nattehavn på Hvaler sa vinden takk for seg og det ble motor helt inn til Oslo (Nesodden). Utenfor Filtvedt ble vi praiet av tollbåten og når de hørte hvor vi kom fra ville de ta en titt ombord. Han kikket bare et par tre plasser og stolte vel så på mitt ærlige ansikt, sa det var greit og ønsket oss god tur videre.

.

Visninger: 331

Kommenter

Du må være medlem av sorgenfri.com for å kunne legge til kommentarer!

Bli med sorgenfri.com

Kommentert av Geir Ove Bø den 11 september 2010 kl. 10.32
Hey igjen Knut, og takk for turen fra Egersund til Hufsetufseneset.......
Det gav skikkelig mersmak.
Så må du ha god tur videre oppover mørelandet, trønderlandet, osv. helt opp til Alta.
Snakkes.
Geir Ove

På sorgenfri.com møter du likesinnede som liker seiling og da spesielt langseilere som digger langseiling eller jordomseiling.

© 2022   Opprettet av Sorgenfri.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår